Лікування алкоголізму (зустріч з несвідомим)

В минулій статті ми зупинились на порушенні свідомості, що проявляється у втраті орієнтації у часі, і звернули увагу на те, що це симптом вторгнення архетипу (нагадаємо, що зараз під архетипом ми розуміємо недифференційний сплав інстинктів, понять, почуттів, а на побутовому рівні — богів). Але ще раніше виникає затьмарення свідомості, яке стало результатом потрясіння у світогляді.

Давайте розберемо, чому у цього пацієнта печальна історія тваринного існування людини на протязі мільйонів років призвела до виникнення комплексу, і в чому особистісна диспозиція, яка не дала можливості переварити такий для багатьох людей дріб’язковий факт.

Справа в тому, що у пацієнта у світогляді був Бог. Йому не потрібно було прагнути злиття з вічністю, авторитету; це було все у нього зараз — і воно йому було доступно. В святинях церкви для нього жив Бог. Після захоплення розуму еволюційною ідеєю, архетип, що був для нього видимою і живою дійсністю, зник і перемістився у несвідоме.  Той, що дозволяв переживати в осяжній дійсності значну частину колективного несвідомого, а переварювання такого масиву давало  світло і надію, раптом зник. Бо, для того щоб переживати Бога як живого, дійсного, потрібно постійно виконувати інструкції по есксплуатаціі світу, які називаються Заповідями. А це дуже важко, часом неможливо, і тому такі незначні факти про наш еволюційний зв’язок з мавпою та безпросвітне минуле виводять Його із нашого життя.  Зразу ж актуалізується прагнення авторитету, чогось або когось набагато переважаючого, в якому можна розчинити біль, віддатися несвідомому, злитися. В умовах відсутності світла, яке не що інше як результат безперервної праці душі, що забезпечує перехід коллективоного несвідомого, потойбічного у власне, особистісне переживання. Праця в цьому контексті — це реальні зміни в собі та навколишньому світі, згідно з ритуалами, правилами та моральним законом. Не так, що можна просто відключитись від навколишього світу за допомогою алкоголю, занурюючись у несвідоме. Там обов’язково перша зустріч буде з темними архетипами, які спочатку приманять задоволенням, а потім прийдеться заплатити руйнуванням душі і тіла. В нормі як у спорті, навпаки: спочатку зусилля, напруга, а потім — задоволення.

 

Опубликовано в Статьи

Cтатьи