Перловський Вадим про реальну психологію

Більше двох тисячоліть тому пастухи і волхви стали свідками народження живого Бога. Пастухи символізували епоху міфів, пошуків Бога, мрій про те, що якби було чудово, якщо би Бог прийшов у наш світ. Волхви символізували вчених, які кожен по своєму креслили навколишній світ, згідно своїх уявлень,  розробляли схеми світу і людини, стаючи на місце Бога. Спочатку на окраїні Римськоі імперії пролунала новина про те, що Бог прийшов у світ людей, а потім і весь світ прийняв Істину.

Пройдуть роки, і фахівці зрозуміють, що вони пропустили історичне народження психології людини. Автори тесту ММРІ, Е. Крепелін, К.Бонгеффер, К.Ясперс покликали до життя багатолике чудовисько, яке стало реальним. Психологи язичників, які фантазували на тему богів чи то Ероса, чи то Самоактуалізації, чи то Магії разом з вченими біхевіористами  зараз ігнорують появу реальної психології. За кожною головою цього чудовиська стоять конкретні хворі, яких в кожну мить можна знайти в психіатричній лікарні. Мільярди грошей вкладаються в розробку психотропних препаратів, щоб причесати, збалансувати, повернути на світ ту чи іншу голову. А в сучасних апологетів реальної психології немає свого Миколая, який би боровся з єресями.  Хоча, звичайно, дуже складно повірити, що простий Творець міг родити таке складне і страшне створіння. Про те, є у апологетів думка про те, що будуть множитися різні виклики, щоб для спасіння вело більше доріг.

Східні язичники, які зображали богів, як багатоликих і багаторуких чудовиськ були більш близькі до істини, чим самий великий портретист. Людина в нормі тільки за допомогою символа може знаходити паритет між собою і навколишнім світом. Цей символ може бути правильним чи ні. Мене вчили, що правильне відношення до людини — вважати її чудовиськом або ставитись до неї просто, по аналогії з каменем, який може бути складовою алтаря, або просто стіни. Хоча, останнє не так і просто. Завдання знайти, або відродити у кожної багатоликоі людини ту сторону, яку можна повернути до алтаря — це і є завдання лікарів, психологів, духовних людей. Ця сторона знаходиться поза реальністю, у світі свободи, принципів розуму.

Дослідження Косенкова М.І., Гриневича В.Б. Перловського О.І. показали підходи до цієї сторони. Оскільки всі голови (шкали в тесті ММРІ — іпохондрії, невротичності, депресії, істерії, психопатії, психастенії, параноїдності, манії) у здорових людей керуються із одного центра, то можна зрозуміти принцип їх взаємозв’язку. Це таке правило, яке може дати життя кожній голові. Воно сформульоване І. Кантом: роби так, щоб твій принцип став законоутворюючим для всіх. Отець Браун слідом за ним стверджує, що на самих далеких планетах, де розумні істоти будуть з каменів, чи плазми буде один і той же принцип: «Не кради». Моральний принцип — головний у віднесені до психічного розладу самих незвичайних людей, чи переживань. Я пам’ятаю пацієнтку, яка приходила в певне місце молитися за жителів сузір’я Оріона, але при цьому будинок і  діти її були доглянуті, вона справно платила своїм робітникам, допомагала бідним людям і бездомним тваринам. Їй не потрібно було ніякого лікування.

Зрозуміло, чому голови у нашого чудовиська повинні множитися (кожен рік з’являється нова фобія, чи манія) і всіх їх, у тому числі сексуальні меншини, ми повинні взяти в своє коло. Чим більше голів ми звяжемо, тим ближче до алтаря стане та сторона.  І, навпаки, чим більше ми віддаляємо від себе всяких чухонців, бандер, чурків, що так наглядною демонструється у вказаних вище клінічних та експериментально-психологічних дослідженнях за допомогою тестів ММРІ і Люшера, де у виборі спостерігаємо розділяючий  рух чорного і сірого кольору вперед, збираються три голови : істерія, манія і паранойя і говорять : «Мы должны командовать во всем мире и на всех морях и океанах».

 

Опубликовано в Статьи

Cтатьи