Критерій психічного здоров´я

З точки зору медичного погляду на психіку людини — психічно здоровий той, у кого немає симптомів психічних розладів. Це визначення психічного здоров´я не говорить про те, які позитивні ознаки психічно здорової людини. Негативне визначення показує нам проти чого ми маємо боротися — і нічого не говорить про те, до чого ми маємо прагнути.
Пошук інтегрального показника психічного здоров´я відкрив би нам нові перспективи психодіагностики та лікування психопатологчних станів. Але, всі спроби психофізіологів, психіатрів, лікарів інших спеціальностей не увінчалися успіхом.
Війна дала новий рівень знань. Ненависть до нас істот з північно-східних країн, породжена зруйнованою психікою показала, чого, насамперед, немає у ненормальних. З іншої сторони, в українському суспільстві вибухнула ідея любові. Любов до України, до її захисників, до близьких і всіх, хто поділяє з нами біль, знайшла багато проявів і відтінків. Якось ненароком серед відтінків любові заговорили про ніжність.
Ніжність — це те, що може бути інтегральним показником психічного здоров´я. Якщо з нами щось не так, то переживати ніжність ми не можемо. Але, пам`ять про це почуття, прагнення ще раз пережити ніжність може бути маяком для виходу з психопатологічних станів.

Опубликовано в Статьи

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

Cтатьи